29 Feb 2012

Lumea albinelor, o activitate Slow Food Turda

Lumea albinelor este prima activitate din proiectul Slow Food Turda intitulat Gustos si sanatos. Proiectul ii va implica pe elevii si prescolarii din Turda in diverse activitati de dezvoltare a gustului pentru alimente sanatoase si a cunoasterii despre modurile durabile de productie a hranei.




Elevii si prescolarii din Turda invata principiile alimentatiei sanatoase

Asociatia Slow Food Turda lanseaza proiectul “Gustos si Sanatos”, proiect ce are ca scop educarea copiilor de varsta prescolara si scolara in adoptarea unei alimentatii sanatoase.

Proiectul se va desfasura pana in luna octombrie 2012, implicand 19 grupe de lucru din toate gradinitele si scolile din Turda (clasele I-IV): Gradinita “Poiana cu castani”; Gradinita Dr. Ioan Ratiu; Gradinita “Prichindelul cel Istet”; Gradinita “Casuta Piticilor”; Scoala Andrei Saguna; Scoala Horea Closca si Crisan; Scoala Teodor Murasanu; Liceul Teoretic Josika Miklos; Scoala Avram Iancu; Scoala Ioan Opris; Scoala de Arte si Meserii Poiana; Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii Turda.

Proiectul isi propune urmatoarele obiective:

1 Feb 2012

'Marchiza eco-razboinica' Tracy Worcester se intalneste cu membri Slow Food si cu consumatori la Bucuresti

În perioada 31 ianuarie – 3 februarie 2012, Marchiza Tracy Worcester va face o vizită în Bucureşti, pentru promovarea filmului său documentar, „Pig Business / Afacerile cu porci”. Documentarul, filmat parţial şi în România, descrie traseul realizatoarei britanice pe urmele corporatiilor producătoare de carne de porc şi arată efectele distructive ale acestei expansiuni: falimentarea micilor producători, poluarea intensă şi tratamentele brutale la care sunt supuse animalele pentru creşterea rapidă a productivităţii. Mesajul filmului se concentrează pe identificarea alternativelor sustenabile pe care consumatorii le au la dispoziţie.

Carnea de porc industrială este ieftină deoarece compania producătoare a externalizat costurile reale către comunitate. Localnicii suferă din cauza aerului şi a apelor poluate dar aceste lucruri ne afectează de fapt pe toţi, deoarece puterea deţinută de marile corporaţii distruge democraţia şi apelează la intimidare pentru încălcarea libertăţii de exprimare”, este de părere Tracy Worcester.

Pe parcursul prezenţei sale în Bucureşti, Marchiza Tracy Worcester se va întâlni cu Ambasadorul Marii Britanii, cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu membri ai Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor şi cu reprezentanţi ai presei, după ce săptămâna trecută şi-a promovat filmul la Cluj şi Turda.

Realizatoarea va fi prezentă pe data de 2 februarie, între orele 16.00 – 18.00 la Clubul Ţăranului din Bucureşti (Intrarea Monetăriei nr. 3) pentru a-şi prezenta filmul publicului larg. Vizionarea filmului va fi urmată de o dezbatere cu realizatoarea. Intrarea este liberă.


Filmul Pig Business a fost vizionat peste tot pe glob în locuri ca: Parlamentul Marii Britanii, Camera Comunelor în 2010, Summitul ONG-urilor din Washington și Bruxelles, Parlamentul European, Capitol Hill - Washington, dar și la televiziuni din Marea Britanie, Italia, Portugalia, Japonia, Israel, America de Sud, Canada și Elveția. În România documentarul a fost prezentat în premieră la Festivalul

Activista de mediu Tracy Worcester la Cluj si la Turda

La invitaţia Centrului Raţiu pentru Democraţie şi a asociaţiei Slow Food Cluj Transilvania, Marchiza Tracy Worcester a fost prezentă la sfarsitul lunii ianuarie 2011 la Turda si la Cluj, la invitaţia Slow Food Cluj Transilvania şi a Centrului Raţiu pentru Democraţie.
Domnia sa a petrecut trei zile la Cluj şi Turda şi a avut un program legat de promovarea filmului sau documentar „Pig Business”, care atrage atenţia asupra felului poluant şi degradant în care se obţine carnea de porc de către compania Smithfield- SUA, companie care şi-a extins fermele peste tot în lume, chiar şi în ţări din Europa de Est. O parte importantă a documentarului a fost filmat în România.

Programul vizitei a cuprins conferinţe desfăşurate la USAMV Cluj, întalniri cu veterinarii, producătorii şi specialiştii de la Eco Ruralis în incinta Centrului Raţiu pentru Democraţie - Turda.

Tracy Louise Ward, Marchiză de Worcester este fostă actriţă, născută la Londra şi a devenit una dintre cele mai auzite voci dintre militanţii activi ai politicilor verzi. Din 1989 Tracy Worcester este activă în fundaţia Friends of the Earth, este patronul Societăţii Internaţionale pentru Ecologie şi Cultură, este administrator al Fundaţiei Gaia şi al Societăţii Schumacher şi a Centrului de Mediu Bath. A înfiinţat şi patronat Soil Association din Marea Britanie şi este membru al consiliului consultativ al revistei „The Ecologist”.